Skydda dina ögon från UV-skador

Att utsätta ögonen för stora mängder UV-strålning är associerat med en förhöjd risk att utveckla katarakter och vissa andra ögonproblem i framtiden, inklusive cancer och godartade tumörer i ögonområdet. Är mängden UV-strålning riktigt stor kan även en kortvarig exponering orsaka akuta ögonproblem i form av brännskador på hornhinnan, vanligen kallat snöblindhet.

För den som vill förebygga skador på ögonen både kortsiktigt och långsiktigt finns det flera åtgärder att vidta, som gör att man inte behöver stanna inne i mörkret.

Använd rätt solglasögon

solglasogonDet finns en uppsjö av solglasögon på marknaden, men bara vissa ger ett adekvat skydd mot solens UV-strålar. Beroende på vilket land man befinner sig i kan märkningarna variera, men generellt sett bör man leta efter solglasögon som är märkta ”UV400” eller ”100% UV protection”.

Det finns inget som säger att dyra solglasögon är bättre på att skydda ögonen än billiga, så man behöver inte ruinera sig bara för att få tag på ett par solglasögon som erbjuder ett gott skydd.

Viktigt att tänka på är att glasögon inte per automatik ger ett bra skydd mot UV-strålning bara för att de har väldigt mörka glas.

Bär du synkorrigerande glasögon? Tala med din optiker om vilka alternativ som står till buds vad gäller synkorrigerande glasögon som också ger ett bra skydd mot UV-ljus. Det finns gott om alternativ att välja mellan idag och man behöver inte bära becksvarta glas för att uppnå ett bra skydd.

Använd solglasögon även när det är molnigt

Precis som det är möjligt att bli solbränd fast det är molningt ute är det möjligt att få ögonskador av UV-ljus som skiner genom molnen. Det är därför bra att ha som vana att bära solglasögon även molniga dagar, särskilt i situationer där solen är stark bakom molnen.

Med solglasögonen på är man dessutom beredd om solen skulle kika fram mellan molnen.

Använd solglasögon även inne i fordon

Många tror att bilrutor ger ett adekvat skydd mot solens UV-strålar, särskilt om rutorna är lite tonade. Sanningen är dock att bilrutor ofta erbjuder ett tämligen klent skydd och att man därför bör bära solglasögonen även när man befinner sig inne i ett fordon.

Tänk också på att sidorutor ofta ger sämre skydd än framrutan, och att vi ofta är sämre på att uppmärksamma den UV-strålning vi utsätts för från sidan. En studie genomförd av AAO.org visade att hos de granskade fordonen blockerade sidorutorna i snitt bara 71% av solstrålarna. Av de sidorutor som ingick i studien var det bara 14% som gav ögonen ett tillräckligt bra skydd mot UV-strålning.

Kontaktlinser kan ge visst skydd

Det finns kontaktlinser som kan ge ett visst märkbart skydd mot solens strålar, men det är ovanligt att bära kontaktlinser som täcker hela den exponerade delen ögat, inklusive ögonvitan. Istället brukar de flesta av oss bära kontaktlinser som bara täcker irisen, vilket innebär att resten av ögat är helt oskyddat. Dessutom ger de flesta helt genomskinliga vardagslinser väldigt dåligt skydd mot UV-strålning. Kontakta en optiker eller ögonläkare för mer detaljerad information.

Titta inte in i solen

Dina föräldrar hade rätt – det är farligt att stirra in i starkt solsken. Om solen är tillräckligt stark eller exponeringen tillräckligt långvarig kan UV-ljuset bränna hål i närhinnan. Näthinnan är den ljuskänsliga hinna som sitter längst bak i ögat.

Använd hatt eller keps

En bredbrättad hatt eller skärmen på en keps kan skugga ögonen när du är ute i solen, förutsatt att vinkeln är rätt. Säkrast är att använda en kombination av solglasögon och lämplig huvudbonad. Tänk på att välja en huvudbonad som är tillräckligt solid för att faktiskt blockera ljusstrålarna – en tunn ljus sommarhatt kan släppa igenom en hel del ljus.

Ökad solkänslighet

Det finns gott om mediciner – både receptbelagda och receptfria – som kan öka ögonens känslighet för solljus och därmed öka risken för att UV-ljus ska orsaka akut eller långsiktig skada på ögonen. Detta kan ske även om man själv inte upplever att ögonen har blivit ljuskänsligare, varför det är mycket viktigt att alltid lusläsa bipackssedeln för sina mediciner så att man vet om ögonen kräver extra skydd under behandlingen.

Exempel på mediciner som kan öka ögats solkänslighet hittar vi i många olika kategorier, inklusive antibiotika, läkemedel mot psoriasis och hormonella läkemedel (till exempel preventivmedel och mediciner som innehåller östrogen).

Tänk på att även vissa alternativmedicinska behandlingar kan öka ögats ljuskänslighet.